استفاده از اندیکاتور، به تحلیلگرها کمک میکند تا بهتر بتوانند روندهای قیمتی را مورد بررسی قرار دهند. از این رو خیلی از کارشناسان توصیه میکنند از اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال استفاده شود. البته برخی نیز ترجیح میدهند صرفاً روی چارت کار کنند. با این حال در این مقاله قصد داریم که یکی دیگر از اندیکاتورهای پرکاربرد را معرفی کنیم. اندیکاتور RSI جزو سادهترین اندیکاتورها است و صرفاً با توجه به عددهایی که در بازه 0 تا 100 نشان میدهد، میتواند سیگنالهای برای خرید و یا سیگنالهایی برای فروش ارائه دهد. در ادامه با ویژگیهای این اندیکاتور آشنا میشویم.
معرفی و ویژگیهای اندیکاتور RSI
اندیکاتور RSI را میتوان یک نوسانگر حرکتی دانست که سرعت حرکات قیمت را اندازهگیری میکند. در واقع این شاخص، قدرت نسبی خریدار و فروشنده را به ما نشان میدهند. به طور کلی میتوان گفت اندیکاتور RSI یک نوسانساز است. بهصورت پیشفرض، دوره بررسی اندیکاتور RSI ، دو هفتهای و 14 روزه است. بهمحض اینکه شما از این اندیکاتور استفاده میکنید، در پایین چارت، بخش جدیدی نمایش داده میشود که در واقع نمودار اندیکاتور است. به عبارت دیگر، اندیکاتور، متناظر با نمودار قیمتها، نمودار دیگری بر اساس فرمول RSI ترسیم میکند.
در این شاخص، دو عدد 30 درصد و 70 درصد بسیار مهم هستند. اگر در اندیکاتور RSI، نمودار بالای 70 باشد، به این معنا است که خریداران زیادی وارد بازار شدهاند. باید باز هم حرکات قیمت را زیر نظر گرفت. در این حالت، دو احتمال وجود دارد. یک احتمال این است که به خاطر افزایش تقاضا، افزایش قیمت را شاهد باشیم. احتمال دیگر آن است که قیمت به یک سقف برسد و فروکش کند.
در حالت مقابل نیز، این فرآیند دقیقاً برعکس است. یعنی اگر در اندیکاتور RSI، نمودار زیر 30 درصد قرار گرفت، به این معناست که تعداد فروشنده زیاد است. از این رو قاعدتاً خیلی از افراد، برای خرید اقدام میکنند. در زمانی که اندیکاتور به زیر 30 رسید، امکان ریزش بیشتر نیز وجود دارد. وقتی که در اندیکاتور RSI نمودار روی عدد 50 باشد، یعنی بازار متعادل است و عرضه و تقاضا بهصورت عادی در حال انجام شدن هستند.

اشباع خرید و اشباع فروش
پس به طور کلی خط 30 درصد را، خط اشباع فروش مینامند. خط 30 درصد، نمایانگر این است که احتمال صعود قیمت وجود دارد و معمولاً خیلی از تریدرها، معامله خرید باز میکنند. زمانی که نمودار قیمت به بالای 70 درصد میرسد، اصطلاحاً به مرحله اشباع خرید رسیدهایم و احتمال نزول قیمت نیز وجود دارد. به همین دلیل خیلی از تریدرها، معامله فروش باز میکنند.
اعداد بهدستآمده برای محاسبه اندیکاتور RSI از طریق یک فرمول ریاضی بسیار پیچیده محاسبه میشود که در این مقاله به آن نمیپردازیم. همانطور که اشاره شد بهصورت پیشفرض دوره بررسی اندیکاتور RSI، 14 روزه است. اما شما میتوانید متناسب با استراتژیهایی که دارید، آن را تغییر دهید. به طور کلی دوره 14 روزه برای بررسی در میانمدت مناسب هستند. برای دورههای بلندمدت، بهصورت ماهانه نیز بررسی را انجام دهید. باز هم تأکید میکنیم که اتکا به یک اندیکاتور یا الگو، برای تریدکردن اصلاً درست نیست و شما باید چندین روش را بررسی کنید تا به یک تحلیل مناسب برسید.
نکته: معمولا شکست سطوح پرایس اکشن در این اندیکاتور زودتر از خود قیمت اتفاق میافتد. این مورد یکی از بهترین نوع سیگنالهایی است که میشود از این اندیکاتور دریافت کرد.
به عنوان مثال اگر یه خط روند صعودی روی چارت بکشید و روی خود خطوط RSI هم همین کار را انجام بدهید، اگر در آینده قرار باشد که این خط توسط قیمت قطع شود، این اتفاق در اندیکاتور RSI معمولا زودتر اتفاق میافتد و سیگنالی مبنی بر شکست خط روند توسط قیمت را میدهد. از این رو استفاده دیگری که از این اندیکاتور میشود این است که شکست های سطوح را زودتر پیش بینی می کند.
واگرایی در اندیکاتور RSI به چه معناست؟
واگرایی، به معنای عدم هماهنگی بین نمودار قیمت و نمودار ایجاد شده توسط اندیکاتور RSI است. به عبارت دیگر، احتمال تغییر روند در این حالت وجود دارد. واگرایی صعودی، زمانی است که چارت به کف پایین رسیده، ولی اندیکاتور RSI، کف بالایی را نشان میدهد. در این حالت اندیکاتور RSI کف پایینی را تائید نمیکند! هر زمان، نمودار به سقف بالاتر برسد و اندیکاتور RSI سقف پایینتر را نشان بدهد، واگرایی نزولی رخ داده است. یعنی اندیکاتور RSI، سقف جدیدتر را تائید نمیکند!
از مزایای استفاده از اندیکاتور RSI راحت بودن کار با آن است. تریدرهای مبتدی نیز به سادگی میتوانند از آن استفاده کنند. استفاده از اندیکاتورها عمدتاً باعث پیشبینی قیمت با تقریب مناسب میشود. اگر که روی یک نمودار قیمت، روند خاصی وجود داشته باشد، با استفاده از اندیکاتورها میتوان این روند را بهخوبی و با دقت بیشتری مشخص کرد.

استفاده از کدام اندیکاتور مهمتر است؟
فرض کنید که یک تحلیلگر از چند اندیکاتور بهصورت همزمان استفاده میکند. کدام یک از آنها اولویت بیشتری دارد؟ این سؤال متناسب با استراتژیهای هر تریدری متفاوت است. اهداف هر تریدر مشخص میکند که کدام اندیکاتور مهمتر است. مثلاً اگر یک تریدر روی اهداف میانمدت متمرکز است، توصیه میشود از اندیکاتور RSI استفاده شود. اما فارغ از همه روشها و الگوها برای تحلیل، اصلیترین کاری که یک تریدر باید انجام دهد این است که مدیریت سرمایه را به همراه تحلیلهای خود لحاظ کند.
همانطور که در مقالات مختلف عنوان کردهایم نمیتوان فقط به یک اندیکاتور بسنده کرد. بلکه باید به طور اصولی از چند اندیکاتور یا روش برای تحلیل تکنیکال استفاده کرد. در واقع باید روشهای مختلف را ادغام کرد. ادغام این روشها سبب میشود تا تحلیل کاملتری داشته باشید و در حوزه آموزش فارکس به سطح بالاتری برسید. در مجموعه مستر اسکلپر، هر روز سیگنالهای مختلف اسکلپ ارائه میشود. اگر نیازمند سیگنال فارکس هستید، کافی است در کانال VIP ما عضو شوید.
- آموزش اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال در فارکس (1)- اندیکاتور میانگین متحرک
- آموزش اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال در فارکس (2) – اندیکاتور MACD
- افتتاح حساب در بروکر آمارکتس
- متاتریدر 4 یا 5؟ مسئله این نیست!