در مقالات متعدد مطرح کردهایم که استفاده از اندیکاتورها میتواند همانند یک چراغ راهنما به تریدرها کمک کنند تا بهتر بتوانند شرایط بازار و نوسان های یک جفتارز را بررسی نمایند. همانطور که مستحضر هستید تعداد زیادی اندیکاتور وجود دارد و هر کدام نیز دارای ویژگیهای خاص خود هستند. به واقع نمیتوان یک اندیکاتور یا یک روش واحد برای تحلیل تکنیکال نام برد. تحلیل تکنیکال باید با مجموعه مشخصی از اندیکاتورها، روشها و الگوهایی که به عنوان استراتژی یک تریدر مطرح میشوند، انجام شود. اتکا به یک اندیکاتور یا یک روش، همواره نمیتواند باعث سود شود. در بین همه اندیکاتورها، اندیکاتور مکدی جزو پرکاربردترین اندیکاتورها است و تحلیل تقریبی مناسبی را به تریدر ارائه میدهد.
ویژگیهای اندیکاتور مکدی
اندیکاتور مکدی (MACD) که در واقع مخفف عبارت Moving Average Convergence Divergence است و به میانگین متحرک همگرایی-واگرایی ترجمه میشود، جزو پراستفادهترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال است و بزرگترین تریدرها نیز از آن استفاده میکنند. با استفاده از این اندیکاتور، جهت و البته قدرت روند، به خوبی مشخص میشود.
فرق اندیکاتور مکدی با اندیکاتور RSI سادگی در فرمول است. به عبارتی توضیح معادله پیچیده اندیکاتور RSI کمی سخت است! اما اندیکاتور مکدی اینگونه نیست و به سادگی میتوان از طریق نمودار، روند یک جفتارز را متوجه شد.
اندیکاتور مکدی چگونه به دست میآید؟
اندیکاتور مکدی، با استفاده از یک فرمول ساده به دست میآید. حاصل تفریق (تفاضل) میانگین متحرک 26 دورهای (دوره میتواند ساعت، روز یا هفته باشد) از میانگین متحرک 12 دورهای، خط مکدی را نمایش میدهد. با انتخاب گزینه مکدی از بین اندیکاتورها، نمودار آن به پایین چارت اضافه میشود.
اندیکاتور مکدی 4 بخش اصلی دارد. خط صفر، خط مکدی و خط سیگنال، هیستوگرام.
- خط صفر، در واقع نقطه مبدأ یا خط مقایسه است.
- خط مکدی، خط آبی است که از نقاط بهدستآمده از فرمول مکدی برای دورههای 26 و 12 روزه است.
- خط سیگنال، خط نارنجی است که میانگین متحرک 9 روزه است که نقش بسیار مهمی در تحلیل دارد که در ادامه توضیح میدهیم.
- یک بخش اندیکاتور مکدی نیز، چارتی است که به صورت سبز و قرمز نمایش داده میشوند. هیستوگرام، تفاضل یا تفاوت بین دو خط مکدی و خط سیگنال است.

تحلیل تکنیکال با استفاده از اندیکاتور مکدی
به مهمترین قسمت این مقاله میرسیم. چگونه این اندیکاتور به تحلیلگر برای پیدا کردن نقاط ورود به معاملات کمک میکند؟ هرگاه خط مکدی یا همان خط آبی، بالای خط نارنجی باشد، روند صعودی است. برعکس این موضوع نیز صادق است. هرگاه خط آبی، پایینتر از خط نارنجی باشد، روند نزولی است. البته این موضوع در دیگر اندیکاتورها نیز، قابل تشخیص است.
اندازه فضای بین دو خط (گپ) نشاندهنده قوی یا ضعیف بودن ترند است. به عبارت دیگر، وقتی بین دو خط، گپ بزرگی باشد، یعنی روند با قدرت بیشتری به جلو (صعودی یا نزولی) میرود. عکس آن نیز صادق است. در نقطه تقاطع دو خط مکدی و سیگنال، روند عوض میشود. به عبارت دیگر نقطه عطف نمودار، همان نقطه تقاطع دو خط مکدی و سیگنال است. به همین دلیل میتوان از این اندیکاتور برای تشخیص تغییر روندها استفاده کرد. به طور کلی هر زمانی که خط مکدی از هر سمتی بتواند خط سیگنال را بشکند، تریدرها نیز از همان سمت پوزیشن (بستگی به شرایط خرید یا فروش) میگیرند.
یکی از مهمترین کاربردهای اندیکاتور مکدی، تشخیص واگرایی است. در یک مقاله به طور کامل در مورد مفهوم واگرایی توضیح دادهایم. واگرایی زمانی اتفاق میافتد که نمودار با اندیکاتور، خلاف جهت همدیگرند. بهراحتی میتوانید با نگاه به چارت و مشاهده خط مکدی، واگرایی را تشخیص دهید. واگرایی نشاندهنده ضعف روند و در مواقعی تغییر روند است.
چه زمانی نباید از اندیکاتور مکدی استفاده کرد؟
با توجه به ماهیت فرمول مکدی، هر وقت بازار، رنج یا خنثی شده و عرضه و تقاضا متناسب است، سیگنالهای مکدی خیلی مفید نیستند. پس به طور کلی میتوان گفت در اندیکاتور MACD، هر تقاطعی، سیگنال نیست. مسلماً در زمانی که بازار رنج است، تعداد تقاطع خطوط مکدی و سیگنال زیادتر میشود. اما نمیتوان آنها را به عنوان نقاط تغییر روند در نظر گرفت. از این رو تریدرها هیچوقت مکدی را بهتنهایی استفاده نمیکنند. بلکه از اندیکاتورهای کمکی برای تحلیل دقیقتر استفاده میکنند.
با وجود اندیکاتور میانگین متحرک، چه نیازی به اندیکاتور مکدی داریم؟
یکی از سؤالات بسیار مهم این است که اگر اندیکاتور مکدی، تفاضل دو میانگین متحرک 26 دورهای و 12 دورهای است، پس چه فرقی با زمانی دارد که از دو اندیکاتور میانگین متحرک استفاده کنیم؟
این موضوع درست است. اگر شما از دو میانگین متحرک با دورههای متفاوت استفاده کنید، به احتمال زیاد سیگنالهای آن، شباهت زیادی به اندیکاتور مکدی دارد. اما اندیکاتور مکدی، بسیار بهتر و سریعتر سیگنال میدهد. به عبارت صحیحتر، مکدی زودتر سیگنالهای خرید یا فروش را ارائه میدهد. کافی است این موضوع را امتحان کنید. از دو میانگین متحرک با دورههای دلخواه استفاده کنید. سپس نقاط ورودی که این اندیکاتورها به شما پیشنهاد میدهند را با زمانی که از اندیکاتور مکدی استفاده میکنید مقایسه کنید. کاملاً مشخص است که اندیکاتور مکدی، زودتر (از چند ساعت تا چند روز) سیگنال خریدوفروش میدهد.
برای تشخیص سطح اشباع خریدوفروش، نمیتوان از مکدی استفاده کرد. به عبارت دیگر، هدف تریدرها از اندیکاتور مکدی، سطح اشباع نیست. این موضوع در اندیکاتور RSI بررسی میشود.

کدام اندیکاتور را همراه با مکدی استفاده کنیم؟
بارها توصیه کردهایم که استفاده از یک اندیکاتور بهتنهایی کافی نیست. از این رو حتماً باید در کنار استفاده از اندیکاتور مکدی از دیگر اندیکاتورها و دیگر روشها از جمله پرایس اکشن
استفاده کرد. اما بیشتر کارشناسان اندیکاتور RSI را به عنوان مکمل مکدی میدانند. دلیل آن هم نمایان کردن خط اشباع خرید و خط اشباع فروش است. استفاده از روشها و الگوهای مختلف به صورت ادغامشده، میتواند یکی از بهترین استراتژیها برای تحلیل در نظر گرفت.
مجموعه مستر اسکلپر هر رو سیگنالهای فارکس را با وینریت 90 درصد ارائه میدهد. اگر نیازمند سیگنال فارکس هستید، کافی است در کانال VIP ما عضو شوید.
- آموزش اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال در فارکس (1)- اندیکاتور میانگین متحرک
- افتتاح حساب در بروکر آمارکتس
- آموزش تصویری افتتاح حساب در بروکر آلپاری
- نکات مهم ترید کردن در زمان انتشار اخبار فارکس